onsdag 30 november 2011

Nordisk läsutmaning - finsk deckare

 Bok bild           Då var första boken i Dantes biblioteks nordiska läsutmaning färdigläst. Novembers land var Finland och jag gjorde det enkelt för mig, valde en bok jag precis lånat till min man. Boken jag avslutade i måndags var Fälla av Marko Leino, nominerad till det nordiska deckarpriset Glasnyckeln. Den handlar om ett antal personer som dras in, frivilligt eller ofrivilligt, i den undre världens handel med knark från Ryssland till Europa. Vesa Levola blir indragen i den undre världen pga av pappans misstag. Han blir skyldig pappans skulder och tvingas delta i saker han inte vill men kan inte avstå för då blir konsekvenserna värre. Leif Turunen vill ta över efter knarkligans ledare Sundström och försöker med alla medel ta ett kliv uppåt i hierarkin. Det finns naturligtvis en polis med i historien, Juha Viitasalo, som jobbar på knarkroteln. Han har en våldsam avsky mot Sundström och vill göra allt för att sätta dit honom. Han dras in i historien på ett sätt han aldrig trott. Det kändes lite snurrigt och det var det också från en början. Många personer att hålla reda på, nya namn men efter ett tag sätter det sig och det är enkelt att hänga med. Den blir spännande och slutet är lagom oväntat.

Personerna är de jag fastnar för, främst Juha Viitasalo och Vesa Levola. De dras in den undre världen utan att vilja vara där och inser att det går inte riktigt att ta sig därifrån. Från början gillade jag inte Juha, han kändes osympatisk och hade en familj han inte engagerade sig i men ju längre historien berättas ju mer för man veta och sympatierna ändras till att gilla honom.

Nordisk noir-deckare kallas den. Det är väl dit Jens Lapidus räknas och den här boken liknar lite hans böcker. Nu var det ett tag sen jag läste dem men den undre världen arbetar hårt och gör sig av med de som inte funkar eller vill för mycket. Finns det fler nordisk noir-deckare och vad krävs för att hamna i den genren?

Leinos bok är helt okej. När den tar fart blir det spännande och problemet med knarkhandeln och den undre världen känns ju aktuellt. Men det är aldrig så att jag bara vill fortsätta och fortsätta tills den tar slut.

torsdag 24 november 2011

Spänning i Holt-deckareFlimmer är Anne Holts 17:e bok. Den här boken har hon skrivit tillsammans med sin bror, läkaren Even Holt. Det tog ett tag innan den tog tag i mig men det var nog mer att jag bara läste korta avsnitt på kvällen, rätt trött. Dessutom tog det 50 - 100 sidor innan något spännande hände. Sen tog det fart och i sin helhet var det en bra bok. Inte Anne Holts bästa men klart läsvärd.

Vi får följa Sara Zuckerman, hjärtspecialist på ett norskt sjukhus. Två av hennes hjärtpatienter dör två dagar efter de fått en ICD, hjärtstartare inopererad. För Sara är detta något ovanligt, att patienterna dör. Kort efter hittar hennes kollega Ola Farmen en ICD, undersöker den och inser att det är något fel. Det verkar som om någon medvetet programmerat den så att patienterna ska dö. Sara och Ola börjar söka efter svaret men gör det bakom ryggen på sjukhusledningen. samtidigt får vi följa några personer i USA, bl a Otto Schultz, ägare till Mercury Medical, företaget som säljer de manipulerade hjärtstartarna. Som läsare inser man att något är på gång, om det visar sig vara något fel på produkten kan det få stora ekonomiska problem för Mercury. Vem är det som vill dem något ont och hur ska det lösas?

Det är en spännande deckare i en annan miljö. Framför allt är det läkare som löser gåtan och inga poliser. Det är lite ovanligt. Historien är relativt kronlogisk men med några tillbakablickar. Det funkar bra, det är inte för mycket av den varan. Som väldigt många berättelser växlar det mellan olika personer. Jag är lite trött på det för tillfället men i den här boken är just växlingen mellan personer som skapar spänning. Historien känns väldigt up-to-date, nya händelser finns omnämnda. Ja, det är en bra deckare som jag kan rekommendera.

onsdag 23 november 2011

Nordisk läsutmaning

Dantes bibliotek har inför nästas års bokmässa startat en läsutmaning på temat nordisk litteratur. Varje månad läser man en författare från ett nordiskt land och denna första månad är det Finlands tur. På mitt bibliotek hittade jag av en slump en finsk noir-deckare som jag lånade åt min man. Jag brukar göra det, låna massor av böcker till min man. Så när han läst färdigt den insåg jag att det var passande att själv läsa den. Det är Fälla av Marko Leino, nominerad till det nordiska deckarpriset Glasnyckeln 2011. Jag har läst ca 80 sidor men har inte riktigt fastnat i den än. Förhoppningsvis blir det bättre när jag börjar känna igen karaktärerna, hittills är det många namn och jag har inte koll. Den 30:e november ska det finnas en recension av boken så det är bara att läsa på.

onsdag 16 november 2011

Cirkeln-författarna hos efter tio idag

Läste att Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, författarna till Cirkeln, är hos efter tio idag. Tur att man är hemma så man kan lyssna. Gäller bara att komma ihåg. På måndag delas August-priset ut och Cirkeln är en av de nominerade.

tisdag 15 november 2011

Flyga högt är inte alltid lätt

Omslagsbild: Flyga högt Katarina von Bredow är en stor favorit bland tonårstjejerna på min skola. Vad är det som gör hennes böcker så populära? Jag tror att det är att de har en hög igenkänningsfaktor och att hennes böcker behandlar teman som berör ungdomar. Vänskap, kärlek, problem med föräldrar, förbjuden kärlek. Jag är säker på att jag hade älskat Katarina von Bredows böcker som tonåring. Jag tycker om hennes böcker som vuxen också men då läser jag med andra ögon. Hennes nya bok Flyga högt är precis lika bra som de tidigare.

Vendela är 15 år och ska precis börja nian. Hon har en bästis, Tove, som hon gör allt med. Skolan börjar igen efter sommaren och Vendela längtar efter att träffa Nils igen. Nils går i samma klass som Vendela och Tove och innan sommaren verkade det vara något på gång mellan dem. Nu hoppas Vendela på att något ska hända, samtidigt är Tove på gång med Nils bästa kompis Loke. Det vore perfekt att hänga alla fyra. Efter några dagar på den nya terminen kommer Silja till klassen. Hon kommer in första dagen och sätter sig på "fel" plats och visar att hon inte bara följer alla oskrivna regler. Det blir naturligtvis direkt en kamp om rollerna i klassen. Vem bestämmer och vad händer om man utmanar de som "bestämmer" i klassen. Detta är en stor och viktigt del i boken hur man är i en grupp och vad som händer om man börjar ifrågasätta det redan givna. Det påminner lite om Tusen gånger starkare  av Christina Herrström när det gäller rollerna men här är det inte bara könen utan rangordning, roller. I och med detta blir också Vendelas och Toves vänskap omskakad då Vendela faktiskt vill lära känna Silja och ibland träffa henne. Detta är inte okej enligt Tove och det blir jobbigt för Vendela att välja, varför kan man inte vara vän med båda utan att det blir konflikter. Det kan jag själv känna igen från min tonårstid att det är svårt att skaffa nya vänner om det samtidigt blir konflikter med de gamla om det. Är man inte så stark väljer man att stå tillbaka. Vendela tar till slut konflikten men det är inte lätt.

Boken handlar också om att vi spelar roller som tex Sven i boken, som är coolast eller Line som är utstött. Det visar ju sig när man väl lär känna någon så är det inte alltid som det verkar. Jag tror att det här är en bok att läsa med elever. Det finns så många saker att diskutera. Är det någon som vet vad ungdomar tycker om boken? Har försökt läsa Tusen gånger starkare med elever men den har aldrig fungerat. Det är för svart eller vitt enligt eleverna, de kan inte känna igen sig (trots att jag tyckt att mycket av det här funnits i klassen...)

Boken är välskriven, den är lätt att läsa. Sen gillar jag den kronologiska berättelsen, är så trött för tillfället på olika tider eller personer.

Trög läsning

Det går trögt med läsningen nu. Vet inte varför men det blir bara några få sidor varje dag. Läser just nu Anne Holts Flimmer som hon skrivit med sin bror Even Holt. Jag är vanligtvis ett fan av Anne Holt, har läst alla hennes deckare och boken är dessutom bra. Lite seg inledning men efter 150 sidor har det dragit igång. Jag skulle behöva få sitta i några timmar och bara läsa men istället slöar jag framför tv-n och spelar Wordfeud.

torsdag 10 november 2011

Fascinerande om Nordkorea

Nordkorea är ett stängt land. Dit går inte att resa hur som helst. Jag har fascinerats av Nordkorea, förundrats över hur kan ett land vara så stängt mot omvärlden, hur man kan leva så isolerat i dagens värld där det så snabbt går att förflytta sig både fysiskt men också via TV och dator? Magnus Bärtås och Fredrik Ekman har besökt det stängda landet och i den August-nominerade boken Alla monster måste dö berättas om det. Det är en fascinerande bok om ett fascinerande land. De tar sin utgångspunkt i kidnappningen av det mest kända filmparet i Sydkorea på 1970-talet, Madame Choi och Shin Sang-ok. De kidnappades 1978 av den nordkorenska regimen och levde i många år i Nordkorea med uppgiften att göra regimvänlig film åt Kim Jong Il. Innan resan träffade de Madame Choi i Seoul och sedan följer de i filmens spår i Nordkorea. Ja så mycket man nu kan påverka sin resa när man reser i Nordkorea. Det är en organiserad gruppresa de följer med på där allt är planerat. Det går inte att ta ett eget steg, då blir det problem. Framför allt för guiderna som följer med. Risken finns att de hamnar i arbetsläger. De växlar mellan att beskriva sin resa, reflektera över vad de ser och göra kopplingar till äldre händelser. Precis vad jag gillar hos en reportagebok. Jag kan lära mig lite nytt och få en bild av tillståndet i ett land. Det de berättar är så absurt, guiderna berättar om något fantastiskt som Kim Il Sung eller Kim Jong Il har gjort och alla kan först eller se att så inte är fallet. Som när de ska besöka det heliga revolutionära berget Baekdu och guiden säger att bergstopparna alltid är snötäckta och alla kan se att så inte är fallet.  Det är fascinerande hur myten om Kim Il Sung har byggts upp och hur den lever vidare utan att ifrågasättas. I och för sig vågar man väl inte ifrågasätta så mycket när släkten hamnar i ondo under tre generationer om någon gör något fel. Ja det räcker ju att inte lyckas så väl i forbolls-vm för att straffas hårt.

De har lyckats väl med den här boken. Den är lättillgänglig för alla som är lite nyfikna på Nordkorea, krävs inga förkunskaper. Beskrivningarna av de olika deltagarna på resan höjer boken och gör den mer personlig. Grabbgänget från Bromma, ung kille som är Nordkoreaexpert, rysk kemist, en kvinna, värmlänningarna och Trond. Alla dessa har hamnat på den här resan av olika skäl, precis som författarna. Ta och låna - det kanske är en vinnare 21 november när bästa fackbok prisas på Augustprisgalan.