fredag 29 juli 2011

Bra bok

För något år sen läste jag Chimamanda Ngozi Adichies bok En halv gul sol. En bok som flera av mina vänner tipsat om. Den var precis så bra som alla sa. Nu har jag precis läst färdigt hennes debutbok Lila hibiskus. Precis som En halv gul sol utspelar sig denna bok i Nigeria. Tonårstjejen Kambili berättar om sin familj. Hennes pappa är en stor man i Nigeria, har mycket pengar, äger ett flertal fabriker och en tidning som vågar kritisera regimen. Pappan är en mycket religiös man och det är en viktig del i boken och familjens liv. Kambili och hennes bror lever ett mycket inrutat liv, de går i skolan och sedan följer de ett schema som pappan satt upp för dem. Kraven på dem är oerhörda. Till en början blir jag förvånad över hur det är men ganska snart börjar man som läsare ana vad som händer under ytan. Pappan som är en god man som följer kyrkans regler och skänker pengar till de fattiga visar sig vara en riktig tyrann. Han misshandlar både sin fru och sina barn så fort de inte gör som han vill. En dag händer något som förändrar livet hos familjen.

Författaren är mycket duktig på att beskriva personer och miljöer. Jag riktigt kunde se framför mig hur det såg ut. Det är en bok man som läsare lever sig in i och jag blir ganska ofta chockad över pappans brutalitet och hur han hela tiden lyckas få barnen och frun att tycka att det är deras fel att han misshandlar dem och att han inte skulle vilja göra detta.

Det är ett behagligt tempo i boken. Jag gillar också att den börjar med ett kapitel mitt i och sedan blir kronologisk. Slutet är överraskande och bra. Lila hibiskus är en riktigt bra bok som jag rekommenderar. Nu får jag kolla om det finns fler översatta böcker av Chimamanda Ngozi Adichie.

2 kommentarer:

  1. Jag som hela tiden hävdar att jag inte gillar noveller älskade hennes samling som heter Det där som nästan kväver mig på svenska. Rekommenderas!

    SvaraRadera
  2. Jag läser ju aldrig noveller men hennes kanske kunde ändra min inställning.

    SvaraRadera