lördag 30 juni 2012

Några tips på böcker till 7-åringar som lärt sig läsa???

Min äldsta son fyller 7 år i höst. Han har kunnat läsa ett tag men inte trott på sig själv. Har jag frågat honom om han kan läsa har han bara svarat att han inte är så bra fast vi vet att han kan. Jag har inte haft lust att försöka tvinga honom för jag vill inte förstöra hans läslust. Förra veckan såg han mitt excel-ark jag har där jag skriver i vilka böcker jag läst och hur många sidor och blev eld och lågor. "Kan vi göra en sån till mig med????" säger tävlingskillen. Självklart gjorde vi det och tusan vad han har läst sen dess. Varje morgon kommer han ner och vill fylla i och deklarerar nöjt att han nu läst fler böcker än mig. Underbart att detta fick honom att vilja läsa själv.

Nu behövs ju ständigt nya böcker. Är det någon som har tips på bra böcker att läsa själv? Det är så lurigt att veta vad som är för svårt så har ni tips är jag tacksam.

fredag 29 juni 2012

Vinn bok hos pockethexorna

Hos pockethexorna kan man nu vinna Christie Watsons "Små solfåglar långt borta". Verkar jättebra och jag hade gärna velat vinna den. Du tävlar här

Bokbloggsjerka 29 juni - 2 juli

en-liten-smula-underbar      Vad läser du nu frågar Annika i veckans bokbloggsjerka.  Just nu läser jag En liten smula underbar av Dawn French. Jag har kommit ungefär 150 sidor in i boken och den är lite småknasig på ett positivt sätt. Mo Battle ska fylla 50 och boken berättas ur Mos och hennes 2 tonårsbarns perspektiv. Dottern Dora är konstant arg på sin mamma och sonen Peter, eller Oscar som han vill kallas, tror han är som sin idol Oscar Wilde. Pappan är rätt osynlig. Ganska oke hittills, ser fram emot att se vad som händer när Mo får sin kris som baksidestexten utlovar.

Vad läser du?

Jag vann!

Jag som sällan vinner i tävlingar har nu vunnit böcker i två tävlingar. Igår vann jag ett bokpaket hos bokhora med 3 böcker (Born to run, Happy, happy och Det bästa av allt) och idag damp Smittad ner i brevlådan. Den vann jag hos skymingen på facebook.

söndag 24 juni 2012

Janusstenen

     Janusstenen är Elly Griffiths andra bok om arkeologen  Ruth Galloway.Under en utgrävning hittar man ett skelett, begravt unde en vägg och Ruth kallas dit som den expert på ben hon är. Troligtvis är det ett offer till guden Janus.Senare hittas ett nytt skelett av ett barn vid en byggplats. Polisen, med kriminalkommissarie Harry Nelson i spetsen, kallas in och en utredning startar eftersom skelettet visar sig vara från modernare tid. Under utredningen framkommer att det tidigare legat ett katolskt barnhem på platsen och att det försvann två barn därifrån som aldrig hittats. Kan det vara dem? Har de mördats och i så fall av vem? Rurh blir mer inblandad i fallet och någon börjar trakassera henne. Samtidigt visar sig Ruth vara gravid och kommissarie Nelson överraskad att vara pappan (gift som han är).

Precis som förra boken, Flickan under jorden, vill jag bara läsa vidare. Griffiths är duktig på att bygga upp spänningen. Sen gillar jag miljön, utgrävningar, lite lantligt England, mörker. Det funkar helt enkelt. Ruth Galloway är en skön och lite annorlunda huvudperson i en deckare. Som arkeolog har hon en lite annan utgångspunkt än den klassiska polisen. Sen är hon vardaglig, får mig att tänka på Barbara Havers hos Elizabeth George. Bryr sig inte om sitt utseende, har en skön inställning till jobbet, vågar vara sig själv men ändå lite osäker. Jag vill gärna läsa mer om Ruth och se hur det går med graviditeten och Nelson.

Bokbloggsjerka

Veckans bokbloggsjerka hos Annika handlar om det finns någon berättarteknisk detalj som man kan störa sig på. Det var en kluring men något har jag svårt för är när berättelsen är skriven i presens. Vet inte varför men en sådan bok tar ofta lång tid att komma in i.

måndag 18 juni 2012

Sommarläsning - tematrio

Förra veckan frågade Lyran efter sommarens läsplaner. Jag har som alltid när sommaren inleds stora planer för min läsning. Jag lever fortfarande kvar i tron att jag har all tid i världen att läsa under sommaren och glömmer bort att det visst finns fler att ta hänsyn till än mig själv, typ mina barn som kräver lite uppmärksamhet ibland... Men planer har jag och infriar jag inte dem så finns ju böckerna alltid kvar. Så här ser i alla fall mina planer ut för i sommar vad gäller läsning:

1. En kasse ungdomsböcker från skolan som jag vill läsa, framför allt Jellicoe road, Eld och Box 101. Ungdomsböcker inleder jag alltid sommaren med för att hålla mig ajour och för att det är lagom för skallen i början av sommaren. ungefär som deckare.

2. Jag vill bli en bättre lärare i svenska och vill framför allt utveckla min läsundervisning så några fackböcker i ämnet har jag tänkt läsa. Håller nu på med Chambers Om läsning och har tänkt att läsa mellan raderna av Britta Stensson och Reflekterande läsning och skrivning av Gunilla Molloy.

3. Jonathan Franzens Frihet väntar på att bli läst. började med den i vintras men hann aldrig läsa klart den innan den skulle tillbaka till biblioteket.

Vi får väl se hur mycket läst det blir, antagligen blir det helt andra böcker än jag tänkt. Vad läser du i sommar?

Sommarlov = ungdomsböcker

Är inne på min andra sommarlovsdag, eller semster heter det väl även för lärare. Brukar alltid inleda mina ledigheter med att plöja ett antal ungdomsböcker för att varva ner. Likaså iår. Innan jag lämnade jobbet kom en ny sändning böcker och jag tog med mig ett tiotal hem. Tre har jag redan läst (Ingen du känner av Christina Wahldén, Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm och Lisa Bjärbos senaste Allt jag säger är sant). Ett antal återstår och jag ser fram mot att läsa Eld och Jellicoe road.  Får se hur många jag orkar läsa innan det behövs något annat.Ofta läser jag ofta samma sorts ungdomsböcker, har svårt att hitta skräckböcker och "killböcker" Några tips?




En del av böckerna att läsa